Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza w dniu 27 maja 2021 r. na konferencję online pn. "Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse”.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ogłasza VII nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
7 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day – WFSD2021), który w tym roku odbywa się pod hasłem: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra (Safe food now for a healthy tomorrow). Z tej okazji na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO udostępnione zostały informacje na temat szczegółowych celów powyższego wydarzenia, przewodnik, materiały promocyjne, a także pomysły na zaangażowanie się w obchody.
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych. Opinie można zgłaszać do 23 czerwca br.
Komisja Europejska organizuje wirtualny warsztat przeznaczony dla polskich firm, instytucji i organizacji gospodarczych na temat Access2Markets. Warsztat odbędzie się 12 maja br. na platformie Webex i będzie prowadzony w języku polskim.