Od 30 listopada można ubiegać się o wsparcie na tzw. na małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny (RHD). Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski do 29 grudnia 2021 r.
Od 31 grudnia 2021 r. do 31 stycznia 2022 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmować wnioski o pomoc w ramach działania „Współpraca” na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw.
Geoportal Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa to nowe rozwiązanie umożliwiające korzystanie z rejestrów danych przestrzennych ARiMR przez takie instytucje jak Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Główny Urząd Statystyczny oraz podmioty z sektora naukowo-badawczego czy organy Komisji Europejskiej. O dostęp do portalu można ubiegać się od 12 czerwca 2021.
Instytut Ochrony Środowiska – PIB jako jeden z konsorcjantów projektu pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności – PROM” zaprasza do udziału w konferencji naukowej pn.: „Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności – wyzwaniem najbliższych lat”. Konferencja odbędzie się (on-line). w dniu 17 czerwca 2021 r.
Światowe Zgromadzenie Zdrowia na 73. sesji w 2020 roku przyjęło rezolucję "Wzmocnienie wysiłków na rzecz bezpieczeństwa żywności". Rezolucja powstała z inicjatywy Unii Europejskiej. Przygotowania do przyjęcia dokumentu były jednym z punktów szeregu posiedzeń Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Kodeksu Żywnościowego. Konsultacje publiczne dokumentu trwają do 18 czerwca 2021 roku.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, informuje o możliwości składania za pośrednictwem portalu eRolnik dokumentów związanych z obsługą funduszy promocji produktów rolno-spożywczych m.in. deklaracji wpłaty na fundusze promocji produktów rolno-spożywczych. Warunkiem skorzystania z możliwości wypełnienia deklaracji wpłaty jest posiadanie aktywnego profilu zaufanego.
Wydarzenie jest organizowane przez portal FoodFakty w ramach tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021 przypadającego na 7 czerwca 2021. Zostało ono objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych, który odpowiada w Polsce za koordynację współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - pomysłodawcą obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności na świecie.