Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej jako partner wiodący projektu „Jak rozpocząć rolniczy handel detaliczny (RHD)?” zaprasza do skorzystania z cyklu tematycznych filmów informacyjno-edukacyjnych. Filmy są dostępne bezpłatnie w internecie.
Aktualnie w ARiMR można składać wnioski na działania PROW 2014-2020: „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” – do 24 listopada oraz „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” – do 30 listopada.
Na stronie internetowej Federacji Polskich Banków Żywności opublikowano raport „Nie marnuj jedzenia 2020” oraz podsumowanie badań „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”. Poszczególne etapy łańcucha żywnościowego, tj. produkcję (rolnictwo, przetwórstwo, transport i magazynowanie), obrót detaliczny (sieci handlowe i gastronomię) oraz gospodarstwa domowe przeanalizowano pod kątem przyczyn i skali marnowania żywności.
W dniach 3-4 listopada odbędzie się XIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które tym razem, ze względu na wymogi związane z aktualną sytuacją epidemiczną przybiera formułę internetową. Przebieg wszystkich debat będzie można śledzić w ramach internetowych transmisji.
Dystrybucja spożywcza uważana jest za jedną z najbardziej wymagających branż. Jak sprostać wyzwaniom, przed którymi stoją aktualnie dystrybutorzy w branży spożywczej? Na to pytanie eksperci odpowiedzą podczas webinaru. Sprostanie oczekiwaniom klientów i budowanie lojalności wymaga szybkiego dostosowywania się do zmieniających się okoliczności. Jak sprostać wyzwaniom, przed którymi stoją aktualnie dystrybutorzy w branży spożywczej? Na to pytanie eksperci odpowiedzą podczas webinaru, który odbędzie się 29 października o godz. 14.00.
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpoczęła nabór przedsiębiorstw zainteresowanych uzyskaniem wsparcia finansowego w obszarze szkoleń i doradztwa, które mają na celu ograniczenie kryzysu spowodowanego COVID-19. pakiet wsparcia dla sektora żywnościowego jest efektem współpracy ekspertów Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości oraz PARP. Rekrutacja trwa do 30.11.2020 r.
Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W publikacji zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku poprzez sprzedaż wytworzonych we własnym gospodarstwie produktów. Zawiera także informacje o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej.