Obecna kadencja członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych upływa z dniem 31 maja 2021 roku (za wyjątkiem Funduszu Promocji Roślin Oleistych utworzonym w 2019 roku). Zgłoszenia kandydatów na członków komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych na lata 2021-2025 należy dokonać w terminie do dnia 1 lutego 2021 r.
Platforma Access2Markets to nowy publiczny portal informacyjny o dostępie do rynków krajów pozaunijnych oraz zasadach importu do Unii Europejskiej. Portal zastąpił dwa dotychczasowe unijne narzędzia: MADB (the Market Access Database) oraz EU Trade Helpdesk. Seminarium odbędzie się online 26 stycznia 2021 roku.
Dyrekcja Generalna Rolnictwa i Rozwoju Wsi (DG AGRI) oraz Agencja Wykonawcza ds. Konsumenta, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA), jak co roku organizują dzień informacyjny (tzw. Infoday). Celem spotkania jest przedstawienie wszystkich możliwości wynikających z Rocznego Programu Prac Polityki Promocji UE na 2021 r., zaproszenia do składania wniosków oraz kryteriów kwalifikowalności. W tym roku dzień informacyjny odbędzie się online i potrwa aż dwa dni 28 i 29 stycznia 2021 roku.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zakończyło realizację operacji „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego”. Efektem operacji realizowanej w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 jest między innymi broszura informacyjna dla producentów żywności.
21 grudnia 2020 roku Komisja Europejskiej uruchomiła na swojej stronie internetowej System informacji o etykietowaniu żywności (Food Labelling Information System - FLIS). Jest to przyjazne dla użytkownika rozwiązanie informatyczne, które umożliwia wybór określonej kategorii żywności i automatyczne pobieranie informacji dotyczących obowiązkowych oznaczeń jakie należy zamieścić na etykietach w 23 językach Unii Europejskiej.
Od początku wiosennego lockdownu jednym z najważniejszych kierunków działań MAKRO było wsparcie klientów z sektora gastronomii Akcja edukacyjna wspierania branży gastronomicznej rozpoczęta wiosną, zmienia się w kompleksowy portal wiedzy. MAKRO już od pół roku dzieli się z restauratorami i szefami kuchni przydatną wiedzą.
Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii (MRPIT) we współpracy z ekspertami właściwych urzędów administracji publicznej, w tym Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, opracowało „Zasady współpracy z Wielką Brytanią od 1 stycznia 2021 r. Poradnik dla przedsiębiorcy”.