W związku z zakazem organizowania imprez masowych Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zdecydowała o zorganizowaniu Wirtualnej Wystawy Bydła Mlecznego o zasięgu ogólnopolskim (e-Wystawa krów pierwiastek 2020), w której wezmą udział krowy pierwiastki rasy polskiej holsztyńsko‑fryzyjskiej.
Polska Agencja Inwestycji i Handlu organizuje szkolnie w formie webinarium, na którym będzie można dowiedzieć się jak w dobie pandemii wykorzystać potencjał rynków krajów Sojuszu Pacyfiku dla branży spożywczej i rozpocząć współpracę z Meksykiem, Kolumbią, Chile oraz Peru.
Wideokonferencją w dni 10.06.2020 Krajowy Ośrodek Rolnictwa rozpoczął prace związane z planowanym wprowadzeniem w Polsce systemu monitorowania produkcji żywności „od pola do stołu”. Uczestnicy konferencji debatowali nad tym, co zrobić, by konsument na całym świecie wybierał polskie produkty, świadomy ich pochodzenia.
8 czerwca br. odbędzie się internetowe spotkanie z ekspertami Agrifirm Polska, dotyczące aktualnej kondycji branży drobiarskiej oraz możliwości rozwoju produkcji w dobie pandemii COVID-19.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wznawia cykl bezpłatnych spotkań informacyjnych dotyczących funkcjonowania Platformy Żywnościowej, elektronicznego narzędzia umożliwiającego giełdowy obrót towarami rolno-spożywczymi. Platforma może mieć szczególne znaczenie w czasie trwającej pandemii COVID-19 .
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym wypracowało wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne te są odpowiedzią na sytuację zagrożenia wirusem SARS COV-2 oraz potrzebę zapewnienia pracowników głównie przy zbiorach owoców miękkich.
13 maja br. Główny Inspektor Sanitarny wydał wytyczne przeciwepidemiczne w związku z możliwością ponownego uruchamiania od dnia 18 maja 2020 działalności usług gastronomicznych w kolejnym etapie znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem.