Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie przedstawia elektroniczną broszurę pn. „Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności” opracowaną w ramach operacji realizowanej z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021. Publikacja wychodzi naprzeciw trendowi popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało elektroniczny i filmowy przewodnik po miejscach i inwestycjach współfinansowanych w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”. Przewodnik ma prostą i przejrzystą formę, zawiera ciekawostki o miejscach turystycznych, lokalnych specjałach, informacje o polskich firmach spożywczych i prowadzonych przez nie inwestycjach.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego na webinarium pn. „Republika Południowej Afryki – rynek rolno-spożywczy. Potencjał, możliwości, bariery”. Webinarium odbędzie się 16 lutego 2021 r. (wtorek), o godz. 10:00 – 12:00.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przygotowało narzędzie pozwalające na prowadzenie ewidencji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym w systemie elektronicznym. Aplikacja pod nazwą Pomocnik prowadzenia ewidencji sprzedaży – rhd_2021_1 jest dostępna do pobrania nieodpłatnie.
Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) zaprasza do udziału w webinarium pn. „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”, które odbędzie się w dniach 24-25.02.2021r.. W programie m. in. o zmianie nawyków żywieniowych w okresie pandemii COVID-19.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje szkolenie e-learningowe pn. „Tworzenie i funkcjonowanie marki lokalnej na obszarach górskich i podgórskich”, adresowane jest do mieszkańców obszarów wiejskich zaineresowanych tematyką kreowania marki lokalnej. Szkolenie odbędzie się w terminie 15.02 – 05.03.2021 roku na platformie edukacyjnej www.cdrkursy.edu.pl.
Ruszyła druga edycja konkursu „Innowacje dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności” organizowanego wspólnie przez FAO i rząd Szwajcarii. W konkursie mogą wziąć udział osoby fizyczne, firmy prywatne i instytucje, które wykazały się szczególną skutecznością i wykorzystały nowatorskie narzędzia, produkty lub usługi w celu wzmocnienia i promowania zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności.