WHO tworzy nową wirtualną społeczność na rzecz praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).

Czytaj więcej: WHO tworzy nową wirtualną społeczność na rzecz praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności

Podręcznik dla społeczności Rolnictwa Wspieranego Społecznie

Podręcznik przybliża kulisy funkcjonowania grup Rolnictwa Wspieranego Społecznie (RWS). Publikacja jest przygotowana w sposób umożliwiający osobom zakładającym grupę RWS lub będącymi członkiniami do wsparcia się w upowszechnianiu tej formy współpracy między konsumentami a wytwórcami żywności,  jak również do wspierania w rozwoju już istniejącej grupy.

Czytaj więcej: Podręcznik dla społeczności Rolnictwa Wspieranego Społecznie

Funkcjonowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przygotowało broszurę pn.  „Funkcjonowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego”.  Opracowanie obejmuje wytyczne i rekomendacje dotyczące percepcji ryzyka dla podmiotów prowadzących lub podejmujących działalność produkcji i sprzedaży żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw.

Czytaj więcej: Funkcjonowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego