Branża targowa powoli ożywia się po pandemicznej zawierusze. Znane są już daty, związanych z branżą żywności ekologicznej, polskich wydarzeń targowych w 2022 roku.
Komisja Europejska udostępniła, za pośrednictwem strony internetowej, zaproszenie do składania przez beneficjentów propozycji programów promocyjnych, zarówno prostych, jak i takich, w których uczestniczy wiele państw członkowskich.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).
Podręcznik przybliża kulisy funkcjonowania grup Rolnictwa Wspieranego Społecznie (RWS). Publikacja jest przygotowana w sposób umożliwiający osobom zakładającym grupę RWS lub będącymi członkiniami do wsparcia się w upowszechnianiu tej formy współpracy między konsumentami a wytwórcami żywności, jak również do wspierania w rozwoju już istniejącej grupy.
Zgodnie z ogłoszeniem Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 31 grudnia 2021 roku do 31 stycznia 2022 roku ARiMR będzie przyjmować wnioski o pomoc w ramach działania „Współpraca” na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przygotowało broszurę pn. „Funkcjonowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego”. Opracowanie obejmuje wytyczne i rekomendacje dotyczące percepcji ryzyka dla podmiotów prowadzących lub podejmujących działalność produkcji i sprzedaży żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne, których celem jest poznanie opinii obywateli UE i państw trzecich oraz zainteresowanych stron na temat inicjatyw mających na celu zmianę przepisów UE dotyczących przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.