|
Produkty lokalne w obrocie rynkowym czynnikiem rozwoju regionu |
Wpisał: Administrator
|
30.04.2014. |
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie zaprasza na trzydniowe szkolenie na temat: "Produkty lokalne w obrocie rynkowym czynnikiem rozwoju regionu”. Szkolenie odbędzie się w dniach 28 – 30 maja 2014 r. w siedzibie CDR Oddział w Krakowie przy ul. Meiselsa1.
Program szkolenia obejmuje zagadnienia z zakresu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w formie rękodzieła i rzemiosła oraz znaczenia i wykorzystania produktów lokalnych w tworzeniu marki regionu i rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Zajęcia teoretyczne zostaną wzbogacone o prezentację dobrych praktyk podczas wyjazdu studyjnego na teren Podbabiogórza i Pogórza Karpackiego w województwie małopolskim. |
Zmieniony ( 30.04.2014. )
|
Czytaj całość…
|
|
Czy produkty tradycyjne spełnią unijne normy? |
Wpisał: Administrator
|
10.02.2014. |
Od września br. będą obowiązywały nowe unijne przepisy dotyczące zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu w produktach wędzonych. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie produktu wędzonego może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy.
W czwartek – 06.02 br., wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak poinformował, że w Instytucie Weterynaryjnym w Puławach zbadano m.in. poziom benzopirenu w próbkach tradycyjnych małopolskich wędlin oraz wędzonym karpiu zatorskim. Sześć z siedmiu przebadanych produktów nie spełniło nowych unijnych kryteriów ze względu na zawartość szkodliwych substancji. Spełnił je tylko karp zatorski - 1,7 mikrogramy/kg i mieści się w nowych normach. Według badań na granicy norm znajduje się kiełbasa lisiecka. |
Zmieniony ( 10.02.2014. )
|
Czytaj całość…
|
|
Karnawał Smaków w Krakowie z udziałem Centrum Doradztwa Rolniczego |
Wpisał: Administrator
|
22.01.2014. |
W daniach od 25 stycznia do 9 lutego 2014 r. odbędzie się pierwszy „Karnawał smaków – Kraków, Małopolska". Organizatorem projektu jest Krakowska Izba Turystyki.
Celem projektu jest kreowanie, rozwój i komercjalizacja produktu markowego turystyki kulinarnej w okresie posezonu, aktywizacja i stworzenie platformy współpracy dla partnerów zainteresowanych turystyką kulinarną w Małopolsce oraz propagowanie tradycji kulinarnych Małopolski, promocja produktów lokalnych, zdrowej żywności, wspieranie lokalnych inicjatyw ekologicznych i rolniczych.
|
Zmieniony ( 22.01.2014. )
|
Czytaj całość…
|
|
Wpisał: Administrator
|
06.12.2013. |
Gęsinowy Szlak Kulinarny to jedyny szlak w kraju poświęcony gęsinie, ale przede wszystkim szlak pasjonatów staropolskiej kuchni. Projekt budowy szlaku jest realizowany przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną w ramach projektu „Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść”- współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Gęsinowy Szlak Kulinarny powstał pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego Kujawsko-Pomorskiego.
|
Zmieniony ( 06.12.2013. )
|
Czytaj całość…
|
|
Wiejskie gospodarstwo domowe - między tradycją a nowoczesnością |
Wpisał: Administrator
|
31.10.2013. |
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Krakowie zaprasza na trzydniowe szkolenie pod nazwą: „Wiejskie gospodarstwo domowe - między tradycją a nowoczesnością. Jak atrakcyjnie żywić domowników i turystów.”, które odbędzie się w dniach: 20-22 listopada 2013 roku w siedzibie CDR oddział w Krakowie przy ul. Meiselsa 1. |
Zmieniony ( 31.10.2013. )
|
Czytaj całość…
|
|
| | «« start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 nast. » koniec »»
| Pozycje :: 16 - 30 z 124 | |
|
|
|