LEADERATORIUM

PORTAL INFORMACYJNY DLA LOKALNYCH SPOŁECZNOŚCI

Get Adobe Flash player

Aktualności

Wsparcie innowacji to kluczowy priorytet dla rozwoju obszarów wiejskich w UE na wiele lat – rola LGD

Cele dotyczące innowacji zostały jasno określone w strategicznych wytycznych Wspólnoty dla rozwoju obszarów wiejskich na lata 2007-2013 i zostały wzmocnione w 2010 r. we Wspólnej Polityce Rolnej (WPR). Tendencja do zwiększenia wsparcia dla innowacji nadal ma istotne miejsce w ramach WPR na lata 2014-2020. Nowa regulacja rozwoju obszarów wiejskich przez EFRROW (nr 1305/2013) głęboko osadza innowację po 2013 roku.

Czytaj więcej...

Goście z Turyngii w LGD „Gorce-Pieniny”

W dniu 1 kwietnia 2013 r. Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”” gościła na swoim terenie przedstawicieli LGD  z Turyngii oraz przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie którzy  wyjazd ten zorganizowali w ramach współpracy . Małopolska i Turyngia obchodzą w  tym roku 15 lat współpracy.

Czytaj więcej...

Edukacja na Śliwkowym Szlaku

Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” od początku swojej działalności  podejmuje działania edukacyjne w zakresie promocji produktów lokalnych oraz obszaru Śliwkowego Szlaku, służą temu organizowane przez nas warsztaty i zajęcia edukacyjne skierowane do osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę o produktach lokalnych. W ofercie znajdują się: warsztaty wikliniarskie, mydlarskie, robienia i zdobienia „śliwkowych” pierników, kulinarne, wytwarzania „śliwkowej” biżuterii, winiarskie oraz tradycyjnego wypieku chleba.

Czytaj więcej...

Pieniądze nie tylko w PROW’ie

O tym, że Fundusze Unijne wpływają na rozwój obszarów wiejskich dowiadujemy się  od doradców rolniczych, z prasy, radia, telewizji, banerów i tabliczek zdobionych różnorodnymi logotypami, niekiedy sami mamy możliwość doświadczyć ich działania, ale czy zadajemy sobie pytanie, z jakich źródeł pochodzą?

Czytaj więcej...

„Z tradycją i smakiem…”

Projekt kulinarny Stowarzyszenia LGD „Ziemia Pszczyńska”, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Powiatu Pszczyńskiego. Projekt zaangażował ponad 300 osób, w ramach inicjatywy odbyło się 21 spotkań warsztatowych, prezentacja finałowa potraw z udziałem Remigiusza Rączki oraz wydano przepiśnik potraw.

Czytaj więcej...

Szukaj

Zaloguj się

Newsletter

ile jest 2+2-3?
Imię:
Email:

Centrum Doradztwa

Rolniczego w Brwinowie

Oddział w Krakowie

  http://produktyregionalne.edu.pl